Behåll kreditvärdigheten

Som du säkert redan känner till så kan din kreditvärdighet försämras om många kreditupplysningar görs på dig. Detta kan ställa till det för dig i framtiden när du verkligen behöver ett extra tillskott. Generellt är det därför smart att försöka behålla sin kreditvärdighet så långt som det är möjligt, det underlättar din privatekonomiska situation avsevärt. Här på sidan kommer vi gå igenom ett par tips så att du kan behålla kreditvärdigheten.

En upplysning från UC då och då är inte hela världen, men om kreditförfrågningarna kommer in titt som tätt, kommer du snart märka att din kreditvärdighet försämras, vilket kan göra det svårare för dig att beviljas lån i framtiden. Det finns därför ett par smarta tips du kan använda dig av för att inte påverka kreditvärdigheten mer än nödvändigt.

Använd en låneförmedlare

Om du är i behov av att låna pengar, kan en låneförmedlare som Lånemäklaren vara värd att gå till. Då en låneförmedlare samarbetar med flera banker, ser denna till att endast en kreditupplysning registreras, även fast din ansökan görs tillgänglig för flera banker. Bankerna kommer sedan skicka in sina erbjudanden, och det är upp till dig att välja det lån som passar dig bäst.

OBS! Ett vanligt missförstånd runt låneförmedlare är att bara en kreditupplysning görs. Det är fel! Alla banker som låneförmedlaren samarbetar med gör kreditupplysningar, men då låneförmedlaren har gjort upplysningen först, är det bara den som registreras på dig! Detta gör att du får flera erbjudanden, men utan att din kreditvärdighet försämras i någon större omsträckning.

Låna till rätt saker

Att låna till konsumtion må vara lockande, men det finns vettigare saker som ett lån kan användas till om du är ute efter att behålla, eller till och med sänka kreditvärdigheten. Varför inte ta tillfället i akt och använda ditt beviljade lån till att samla och lösa smålån och småkrediter, eller varför inte betala ner kreditkortsskulden? Att betala minsta möjliga fakturabelopp på kreditkortet varje månad blir fort en ond cirkel och kan leda till att kreditkortsskulden blir liggande i många decennier! Ta hellre ett lån för att kvitta dig med alla småskulder, och se till att du har ett lån att förhålla dig till istället.

Sköt dina förpliktelser

Avslutningsvis är det viktigt att du sköter dina ekonomiska förpliktelser, vilket innebär att du har koll på fakturor och betalar dessa i tid. Detsamma gäller autogiro, se till att du har täckning på kontot i slutet av månaden eller när betalningsdatumet nu ligger, så slipper du påminnelseavgifter och att ärenden går till inkasso. Detta gör att din kreditvärdighet lämnas intakt och på sikt förhoppningsvis också förbättras.